Op zaterdag 23 januari 2010 organiseren ze in zalencentrum De Brug in Reeuwijk de 17e editie van het Kapellenfestival De Kakofonie. Voor Dweilorkesten.info hebben wij een interview afgenomen met Paul van der Laan. Paul speelt sousafoon bij ‘t Kapelleke uit Gouda en is één van de organisatoren van De Kakofonie.
-Paul, voor diegene die jou nog niet kennen, stel je even kort voor?
Zoals hierboven al vermeld; mijn naam is Paul van der Laan, inmiddels 50 jaar oud, woonachtig te Reeuwijk, werkzaam als projectmanager bij ingenieursbureau Movares en sinds het ontstaan betrokken bij de organisatie van Kakofonie. Sinds 21 jaar ben ik gelukkig getrouwd met Betty en we hebben twee kinderen; Daan en Sarah. Met muziek ben ik van huis uit niet echt opgegroeid, maar rond 1978 ben ik lid geworden van Gouda’s Harmonie de Pionier, niet voor de muziek, maar omdat ik verkering kreeg met een majorette. Ik begon daar op klarinet, gewoonweg omdat daar een tekort aan was, maar snel heb ik die aan de wilgen gehangen en ben ik verder gegaan op sousafoon. De verkering is niets geworden, maar aan de muziek ben ik wel blijven hangen. Mijn zoon Daan is inmiddels 19 en een respectabel trompetist die oa. ook in ’t Kapelleke speelt.
-Jullie eerste festival was op 22 januari 1994, hoe is dit festival ontstaan?
Kakofonie is begin 1993 ontstaan uit wilde plannen om een kapellenfestival te organiseren. Aanleiding daartoe was de viering van het 11-jarig bestaan van Gouda's Dweilorkest 't Kapelleke (1991) en de organisatie van het toen landelijk bekende dans- en muziekfestijn de "Intrada" dat jaar geoeraniseerd door C.V. de Marktzotten (1992). Zowel ’t Kapelleke als de Marktzotten hadden aan deze evenementen zeer goede herinneringen en namen zich voor om samen een kwalitatief hoogwaardig festival vóór en dóór blaaskapellen te organiseren, waar zowel de muzikanten als het publiek een hele leuke avond moeten kunnen beleven.
Omdat er toentertijd nog maar weinig festivals waren hebben we contact gezocht met de organisatoren van het festival Ramspoed in Dordrecht en het Haône Boer Blaos Festijn in Eindhoven. Enerzijds om aan adressen van kapellen te komen, anderzijds om data met elkaar af te stemmen en ons zo aan te sluiten bij een jaarlijkse cyclus van kapellenfestivals in de maand januari. Op 22 januari 1994, nog geen jaar na de eerste plannen, was het zover en ging met 14 kapellen de eerste Kakofonie van start. Nu meer dan 15 jaar later blijkt Kakofonie nog steeds een schot in de roos en zijn we rap op weg naar alweer de 16e editie van Kakofonie!
Hoe zit jullie organisatie in elkaar?
Zoals gezegd berust de organisatie bij ’t Kapelleke en C.V. de Marktzotten. Dit is zo ontstaan uit de bovengenoemde feesten, maar ook omdat we samen dit festival kunnen organiseren, want al met al zijn er elk jaar zo’n 65 medewerkers bij betrokken.
In het begin deden we dat op persoonlijke titel, maar al gauw hebben we een stichting opgericht om er voor te zorgen dat we ook als rechtspersoon konden handelen. En dat bevalt prima, de samenwerking is optimaal en binnen de organisatie is er geen onderscheid tussen Marktzotten en Kapelleke, maar zijn we allemaal Kakofonisten die eensgezind staan voor de organisatie van Kakofonie.
-Jullie hangen altijd een goed doel aan jullie festival, heb je hier een reden voor?
Ons streven om jaarlijks een batig saldo te doneren aan een goed doel is een belangrijk onderdeel in de opzet van Kakofonie en is ontstaan doordat zowel de Markzotten als ’t Kapelleke met regelmaat activiteiten verrichten ten gunste van goede doelen. Daarom spreekt het waarschijnlijk niet alleen ons, maar ook veel van de deelnemende kapellen aan. Kakofonie krijgt naar onze mening hierdoor een extra dimensie en wordt nog leuker om te organiseren en wellicht ook leuker om eraan deel te nemen. Dat dit ook bij de deelnemers leeft blijkt uit het feit dat in alle jaren nagenoeg alle kapellen het startgeld dat zij ontvingen spontaan terug hebben gegeven ten bate van het goede doel.
-Wat is het goede doel voor 2010?
Het vinden van een goed doel is nog niet zo gemakkelijk. Geld weggeven is geen enkel probleem, maar wij zoeken altijd naar een doel of organisatie waar wij geen geld aan doneren, maar een concrete gift. Zo zijn dat o.a. geweest trainingspakken voor een G-team, picknicktafels voor een dagactiviteitencentrum, speelattributen voor een Speel-O-theek, etc, etc. Dat maakt het moeilijke om een passend doel te vinden, maar elk jaar slagen we daar weer in. Voor dit jaar is de knoop nog niet doorgehakt, maar dat gaat binnenkort gebeuren en dan is het zeker weer een passend doel.
-Kun je wat vertellen hoe jullie tot een winnaar komen die avond?
De term winnaar kennen we bij Kakofonie niet! Alle deelnemende kapellen tonen het publiek hun muzikale kunsten en dingen daarmee naar de gunst en waardering van het publiek. Voor ons zijn het allemaal winnaars, maar wij vonden het toch erg leuk om een trofee toe te kennen. Door de kapellen afgevaardigde stemmingmeters bepalen wie hierin het meest geslaagd is en zich als primus inter pares, eerste onder zijns gelijken, een jaar lang de trotse bezitter van de fraaie wisseltrofee "De Kakofoon" mag noemen. Wij bemoeien ons als organisatie daar geheel niet mee en dat is maar goed ook, want ondanks dat de kapellen het nu zelf in de hand hebben ontstaat hier soms ook nog discussie over.
-Wat doen jullie allemaal aan promotie?
Promotie doen we middels onze eigen website, de agenda van dweilorkesten.info, pers, lokale radio en tv, maar vooral doordat ‘t Kapelleke zelf aan festivals deel neemt (omdat we dat zelf leuk vinden) en door festivals te bezoeken (ook omdat we dat leuk vinden). Hierdoor heeft het festival bekendheid gekregen, leren wij andere festivals kennen en is het gewoon leuk om overal in het land bekenden uit de kapellenwereld tegen te komen.
-Jullie homepage is zeer breed, veel informatie over het heden en het verleden hoe belangrijk is het internet voor jullie festival?
Onze website is tegenwoordig het contact met zowel de kapellen als het publiek. Ging alles 15 jaar geleden nog per post, tegenwoordig gaat er geen brief meer de deur uit en zijn internet en e-mail de media waarmee we communiceren. Dat werkt zeer goed en heeft een veel groter en veel directer bereik.
-Worden jullie ook gesponsord door het bedrijfsleven?
Jaarlijks worden wij door zo’n 35 veelal lokale bedrijven gesponsord. Veel van de sponsors waar ik contact mee heb zijn ook vaste bezoekers van Kakofonie en dragen het festival vaak al jaren een warm hart toe. Deze steun hebben we ook hard nodig, want zonder deze donaties zou Kakofonie niet kunnen blijven bestaan.
-Er hebben heel wat dweilorkesten opgetreden tijdens jullie festival, welke kapel heeft volgens jou nu echt de zaal plat gespeeld?
Inmiddels hebben er 94 orkesten op de podia van Kakofonie gestaan, van zeer uiteenlopende pluimage. Van erg groot (Blaasbalgen met 27 muzikanten) tot zeer klein (Rythmo met slecht 6 muzikanten), maar ook van verschillende kwaliteiten. Sommige bestaan al heel erg lang, andere slechts enkele jaren. Elk jaar zijn er wel meerdere kapellen die de zaal plat spelen zo waren dat naar mijn mening het afgelopen jaar Blazerus, de Roodneuzen en ’t Satte en zo zaten er elk jaar wel meerdere toppers tussen. Maar dat doet natuurlijk niets af aan het plezier en het enthousiasme waarmee ook de ander kapellen hun muzikale kunsten vertonen. We zien wel dat de kapellenwereld zich in de loop der jaren heeft ontwikkeld vanuit de traditionele hoempapa naar kapellen met een breed repertoire en muzikaal steeds vaker op een hoog tot zeer hoog niveau.
-Wat vind je als festival van Dweilorkesten.info?
Dweilorkesten.info ken ik al vanaf de oprichting toen Marcel Alberts hier nog bij betrokken was. De internetsite is in de loop der jaren uitgegroeid tot hét platform waar info over dweilorkesten is te vinden, maar waar ook dweilorkesten en muzikanten elkaar vinden. Ondanks dat er meerdere sites zijn die dit pretenderen blijft dweilorkesten.info naar mijn menig dé dweilorkestensite.
-Wil je nog een leuke anekdote over het festival vertellen?
Een jaarlijks terugkerende anekdote (??) zijn de spullen die muzikanten na afloop van het festival achterlaten, vergeten, kwijt zijn. Wellicht zal de inname van alcoholische versnaperingen hier enigszins mee te maken hebben, maar we vonden zoal: jassen, autosleutels(??), een trompet, een trombone, bekkens, compleet slagwerk, maar ook uniformen, hoeden en ga maar door. Meestal wordt er de volgende dag al gebeld, maar de gevonden bekkens hebben wel eens ruim een maand bij mij thuis gelegen voordat ze gemist werden.
-Hoe ziet de toekomst eruit voor het Kapellenfestival De Kakofonie?
Zeer rooskleurig zou ik zeggen. De animo om mee te doen is jaarlijks nog dermate groot, dat we moeten loten om de definitieve deelnemers te bepalen. Enerzijds vervelend, maar anderzijds een luxe-probleem. De organisatie is enkele jaren geleden deels verjongd en is dermate enthousiast en energiek dat ook zij nog jaren mee kunnen en willen. En wat betreft de publieke belangstelling hebben we ook niet te klagen met een redelijk constante schare bezoekers. Jaarlijks zijn er zo’n 400 – 450 bezoekers en ruim 200 muzikanten in huis.
Paul ik wilde je hartelijk bedanken voor je bijdrage aan Dweilorkesten.info en wens jullie veel succes toe met dit leuke festival.
Kijk voor meer informatie over het Kapellenfestival De Kakofonie op www.kapellenfestival.nl
Dweilorkesten.info
www.kapellenfestival.nl